K.H. De Terjodenaren

December 1951: ter gelegenheid van de aanstelling van EH Raphael Sabot tot pastoor van Erembodegem, werden een aantal muzikanten van Terjoden bijeengetrommeld om de festiviteit meer luister te geven. Dit leidde tot de oprichting van De Terjodenaren. Rochus De Decker werd bereid gevonden de dirigeerstok te hanteren.Al spoedig kende de “fanfare” een bloei en groeide uit van een “muziekske” van een 10-tal spelende leden tot een ware fanfare van meer dan 40 muzikanten.

Begin jaren ’60 kreeg het verenigingsleven harde klappen. Als gevolg van deze bloedarmoede ontstond in 1968 een feitelijke fusie tussen “DTJ” en “De Jonge Kunstminnaars”, het muziek van Haaltert. Er werd om beurten in Terjoden en Haaltert gerepeteerd, en in 1970 werd een majorettenkorps opgericht, en in 1977 kwam daar nog een trommelkorps bij.

In 1981 werd de samenwerking met Haaltert opgezegd en zo stonden DTJ terug op eigen benen, zonder dirigent en met hooguit 12 tot 14-tal muzikanten… Karel Lodewijk De Schrijver (“Louis” voor de vrienden) aanvaardde de job van dirigent. In minder dan 2 jaar tijd zaten DTJ terug met 35 muzikanten te repeteren en dit peil zou verder blijven stijgen tot meer dan 40, zelfs 50 muzikanten op bepaalde momenten.

1991 was het jaar waarin het eerste Lenteconcert plaatsvond in CC de Werf in Aalst: een overdonderend succes.

Na de vele successen van chef Louis besluit deze in 1998 om het dirigeerstokje over te dragen aan Dirk Uyttersprot.

In 2001 bestond DTJ 50 jaar. Dit gouden jubileum werd uitgebreid gevierd tijdens een feestweekend vol optredens van de harmonie, bevriende fanfares en andere dans- en muziekgroepen.

Op 21 juli 2002 mocht een afvaardiging van het bestuur van DTJ de titel van “Koninklijke Maatschappij” in ontvangst nemen uit de handen van niemand minder dan Hunne Koninklijke Hoogheden Prins Filip en Prinses Mathilde.

In 2005 werd er beslist om het dirigeerstokje door te geven aan Eef Van Acker, onze eerste vrouwelijke “chef”, maar in 2007 besluit zij om haar verdere zangcarrière uit te bouwen. Vanaf 14 september 2007 worden De Terjodenaren gedirigeerd door Peter De Troch, die echter op 24 augustus van het jaar daarna overlijdt ten gevolge van een vreselijk ongeval.

Na die woelige gebeurtenissen nam op 3 oktober 2008 Ivan Valck de taak op zich om “het muziek” in kalmere wateren te leiden. Dat houdt echter niet in dat het nu een gezapige bedoening is: swingende eindejaarsconcerten met jazzy optredens worden afgewisseld met lenteconcerten vol Vlaamse vedettes: Gunther Neefs, Barbara Dex, Big in Belgium…

In 2014 slaat de harmonie een nieuwe weg in, onder leiding van een nieuwe dirigent: Andy Sorgeloos. Dankzij hem groeit de harmonie weer, zowel in het aantal leden als op muzikaal vlak. Hij organiseert een samenwerking met YAMCO, waardoor de missende instrumenten aangevuld worden. Ook en vooral zorgt Andy ervoor dat de muzikanten plezier beleven aan het repeteren, en zodoende op speelse wijze vooruitgaan. Mocht je geïnteresseerd zijn om op deze manier muziek te maken, neem dan contact met ons op.